Beheer je apparaten en applicaties met Microsoft Intune

Microsoft Intune is een cloudservice van Microsoft. Het specialiseert zich in mobiel apparaatbeheer (MDM; Mobile Device Management) en mobiel applicatiebeheer (MAM; Mobile Application Management). Als onderdeel van Microsoft’s Enterprise Mobility + Security (EMS) suite, is het met Microsoft Intune mogelijk om apparaten en applicaties op een eenvoudige en veilige manier te beheren. En vooral de focus op gegevensbeveiliging is van essentieel belang bij Microsoft Intune. Het stelt je organisatie echt in staat om een veilige IT omgeving te creeren zonder kopzorgen over hybride werken en onveilige BYOD (Bring Your Own Device) taferelen.

Apparaatbeheer met MS Intune

Het beheren van apparaten met Microsoft Intune is een essentieel aspect van moderne IT-omgevingen. Een moderne werkplek bevat niet alleen een PC, maar vaak ook laptops, tablets en mobiele apparaten. En werknemers nemen steeds vaker hun eigen apparaten mee, en gebruiken deze ook om op te werken. Hybride werken is de norm binnen veel organisaties, maar dit moet wel veilig worden ingericht. Je wil natuurlijk voorkomen dat gegevens verloren of in de verkeerde handen raken wanneer een laptop verdwijnt. Microsoft Intune biedt meerdere mogelijkheden om apparaten efficient en veilig te beheren, geheel op afstand!

1. Apparaat Inschrijving

 • Voordat een apparaat beheerd kan worden, moet het eerst worden ingeschreven in Intune. Dit zorgt ervoor dat het apparaat door het systeem wordt herkend en via de Intune-console kan worden beheerd.
  2. Apparaat Configuratie
 • Na inschrijving kunnen apparaten worden geconfigureerd met specifieke instellingen en beleidsregels op basis van de eisen die jouw organisatie opstelt. Denk hierbij aan instellingen zoals WiFi configuratie, VPN-instellingen en e-mailprofielen.
  3. Beleidsbeheer
 • Beheerders kunnen beleid afdwingen, zoals het vereisen van een PIN of wachtwoord, het instellen van apparaatversleuteling, of het inschakelen van BitLocker op Windows-apparaten.
  4. App Beheer
 • Intune gaat verder dan alleen het configureren van apparaatinstellingen en maakt ook het implementeren en beheren van applicaties mogelijk. Beheerders kunnen specifieke apps naar apparaten pushen, ze bijwerken of zelfs ongewenste apps op de zwarte lijst zetten.
  5. Beveiligingsbeheer
 • Intune helpt bij het waarborgen van de beveiliging van apparaten door firewall-regels, bedreigingsbescherming en meer in te stellen. Het kan worden geïntegreerd met andere Microsoft beveiligingsoplossingen zoals Defender voor eindpuntbescherming.
  6. Externe Acties
 • Als een apparaat verloren gaat of in gevaar komt, stelt Intune beheerders in staat om externe acties te ondernemen, zoals het vergrendelen van het apparaat, het resetten van het wachtwoord, of zelfs het volledig wissen ervan om datalekken te voorkomen.
  7. Datagebruik Monitoring
 • Met Intune kun je monitoren hoe data op het apparaat wordt gebruikt. Dit is vooral belangrijk voor apparaten met mobiele mogelijkheden, om te zorgen dat er geen overmatig datagebruik is.
  8. Update Beheer
 • Zorg ervoor dat apparaten altijd op de nieuwste en meest veilige versie van hun besturingssysteem draaien. Intune kan helpen bij het plannen en afdwingen van updates.
  9. Rapportage en Analyse
 • Intune biedt een reeks rapporten over ingeschreven apparaten. Deze rapporten kunnen inzichten bieden in apparaatconformiteit, app-gebruik en meer.

Integratie met andere Microsoft-producten

Intune integreert naadloos met andere Microsoft-services, waaronder Azure AD voor identiteits- en toegangsbeheer en Microsoft 365 voor productiviteit. Deze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat apparaten niet alleen effectief kunnen worden beheerd, maar ook eenvoudig zijn in te passen in je huidige IT omgeving. Heb je hulp nodig bij het integreren van Microsoft Intune met andere Microsoft producten? Een Microsoft Intune expert zoals SCALE IT kan je hier bij helpen.

Applicatiebeheer

Applicatiebeheer is een belangrijk onderdeel van de moderne IT-infrastructuur, gezien de verscheidenheid aan apparaten en software die binnen de werkplek worden gebruikt. Microsoft Intune biedt robuuste mogelijkheden op het gebied van MAM waarmee IT-beheerders bedrijfsapplicaties op deze apparaten kunnen controleren en beveiligen. Als beheerder kunt u app-toegang, app-installaties en updates voor gebruikers of gebruikersgroepen beheren en specifieke instellingen configureren. Met het applicatiebeheer van Microsoft Intune houd je altijd zelf de touwtjes in handen!

1. App Implementatie
Stelt IT-beheerders in staat om werkgerelateerde apps te distribueren en bij te werken op apparaten van gebruikers, ongeacht of dit bedrijfsapparaten of persoonlijke apparaten zijn.
2. App Configuratie
Zorgt ervoor dat apps correct worden ingesteld bij installatie, waarbij rekening wordt gehouden met netwerkconfiguraties, bijbehorende randapparatuur en andere noodzakelijke instellingen voor optimale werking en beveiliging.
3. Gegevensbeveiliging
Beleidslijnen om de veilige overdracht en opslag van bedrijfsgegevens binnen apps te waarborgen. Functies zoals encryptie van appgegevens, zowel in rust als tijdens overdracht.
4. App Segmentatie
Maakt een onderscheid tussen zakelijke en persoonlijke apps, vooral op persoonlijke apparaten. Dit zorgt ervoor dat bedrijfsgegevens binnen beheerde apps blijven en niet naar persoonlijke apps kunnen worden overgebracht.
5. Selectieve Wipe
In het geval dat een werknemer het bedrijf verlaat of zijn apparaat verliest, kunnen MAM-oplossingen alleen bedrijfsspecifieke gegevens en apps selectief verwijderen, waarbij persoonlijke apps en gegevens onaangeroerd blijven.
6. Toegangscontrole
Stel regels in voor app-toegang op basis van factoren zoals gebruikersrol, apparaattype, locatie, enz. Er kunnen voorwaardelijke toegangsbeleidsregels worden gedefinieerd om de app-toegang onder specifieke omstandigheden te beperken.
7. Beperkingen App Gedrag
Voorkom specifieke functionaliteiten binnen een app, zoals kopiëren-plakken, om te voorkomen dat gevoelige informatie buiten de app wordt verplaatst.
8. App Versiebeheer
Zorg ervoor dat gebruikers de nieuwste (en veiligste) versies van bedrijfsapps gebruiken door updates af te dwingen of meldingen over beschikbare updates te verstrekken.
9. App Analytics en Rapportage
Bied inzichten in app-gebruik, prestaties en naleving, wat helpt bij het begrijpen van gebruikersgedrag en potentiële beveiligingsbedreigingen.
10. Authenticatie
Integreer met identiteitsoplossingen om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot bedrijfsapps, vaak met behulp van multi-factor authenticatie.

Het belangrijkste voordeel van MAM is het vermogen om bedrijfsgegevens op app-niveau te beveiligen. Dit is vooral waardevol in BYOD-scenario’s. In plaats van het volledige apparaat te beheren en te controleren (zoals bij MDM), kunnen bedrijven zich uitsluitend richten op werkgerelateerde apps, waardoor de gegevensbeveiliging wordt gewaarborgd zonder inbreuk te maken op de persoonlijke gegevens of privacy van de gebruiker.

Plaats een reactie